Google’dan sonra en büyük arama motoru olan Youtube, yalnızca kullanıcılar için değil işletmeler için de büyük fırsatlar ve imkanlar sunuyor. Video paylaşma platformu olan Youtube son zamanlarda farklı özellikleriyle de gündeme gelirken hem arama motoru hem video platformu hem de sosyal medya platformu artık. Hepsini bünyesinde barındırmayı başaran bu dev platform haliyle birçok fırsatı da bünyesinde sunuyor. Ürün veya markasını hatta kişisel çalışmalarını kısaca her şey ve herkes için tanıtma, reklam imkânı oluşturduğu reklam ağıyla ilgi odağı konumunda diyebiliriz. Herkes bir kanal açabilir ve videolar paylaşabilir. Önemli olan kanalınızın kaç abonesi var ve videolarınız ne kadar görüntüleme alıyor? Başarı elde etmek için bazı püf noktalar vardır. Kullanıcıların beklentisini karşılayacak her detay kanalınızı başarıya götürür.
- Kaliteli İçerikler Her şeyden Önemli!
Bir kanal oluşturdunuz diyelim. Eğer bu kanalınızı geliştirmek ve büyütmek istiyorsanız içerik kalitesini birinci önceliğiniz yapmak zorundasınız. Mümkün olduğu kadar çok videonuz olsun, düzenli video atın gibi tavsiyeleri her yerde duyarsanız. Ama bunları kaliteli içerik olarak yapamıyorsanız. Kalitesiz bir sürü videonuz olsun ama Youtube videolarınızı önemsemez. Youtube önemsemezse de izletmez bu kadar basit. Çok fazla efor ister iyi bir içerik oluşturmak. Efor sarf etmekten kaçınmayın.
Rakiplerinizi inceleyin. Onların videolarını, içeriklerini ve içerik kalitesini inceleyin. Onların kitlelerini inceleyin ve hedef kitlesinin ilgi alanlarını takip edin. Onları kendinize çekin.
- Kanalınızı Özelleştirin
Güzel bir kanal logosu oluşturun. İyi hazırlanmış kapak fotoğrafıyla taçlandırın. Marka filigranı dediğimiz abone ol butonunu videolarınıza mutlaka ekleyin. Videolarınıza uzun açıklamalar yazmayı ihmal etmeyin. Kısacası markalaşın. Kurumsal gözükmeniz çok önemli. Güven verir.
- Farklı Platformları da kullanın
Sadece Youtube üzerinde takılı kalmayın. Diğer sosyal medya platformlarında da kanalınızın tanıtımını yapın. Sayfalar oluşturun ve Youtube’da paylaştığınız videoları diğer platformlardaki sayfalarınızda paylaşarak oradan da kitle çekmeyi amaç edinin. Her platformda size sadık kemik bir kitle oluşturun.
- Teknik Detaylara Önem Verin
İçerik paylaşırken başlığınızı özenle seçin. Başlık açıklama ve içerik uyumu olsun. Açıklamalarınıza, onu okuyanı abone olmaya ikna edecek net yazılar belirleyin. Anahtar kelimeleri kullanın. İçeriğinizle alakalı olsun tabi. Alakasız anahtar kelimeler algoritmanın hoşuna gitmez. Alakalı olsun ama zor olmasın. Hangi arama sonuçlarında çıkacağını seçtiğiniz anahtar kelimeler belirler. Bu yüzden zor kelimeler seçmeyin. Videonun küçük resmini baştan savma değil hep belirli bir çizgede hazırlayın. Dikkat çekici bir iki kelime ekleyebilirsiniz. Kanalınızın logosunu sık sık kullanın. Video uzunluğunuz ortalama 10 dakika olsun.
- Yayın Planı Hazırlayın
Kanalınızı ve içeriklerinizi ayarladınız. Şimdi sıra geldi yayınlamaya. Belirli bir yayın programı kullanın. Haftada kaç adet içerik paylaşacağınıza karar verin. İstisnalar haricinde programa sadık ilerleyin. Örnek vermek gerekirse, her hafta iki video atıyorsunuz aynı gün aynı saatlerde yapıyorsunuz bunu. İşte bu kadar. Bu rutine aboneleriniz alışır.
Söylediğim gibi bu anlattıklarım öncelikle Youtube algoritmasında sizi önemli kılacak detaylar. Bunun yanı sıra izleyicileri kendinize çekecek, kanalınıza ve içeriklerinize baktığında ilk etkileşimde güven verecek ve merak oluşturacak püf noktalar bunlar. Youtube yönetim planınıza sadık olmaya özen gösterin.
Neden Youtube?
Youtube hem çok geniş reklam ağıyla hem de barındırdığı İnfluencer yayıncılarla bolca kazandıran güçlü bir platform. Hal böyle olunca da ister istemez herkesin gözü burada. Zaten rekabetin böyle bol olması da kaliteyi doğru orantılı olarak yükseltiyor. İnsanlar hep en kaliteli içerikleri üretmek için uğraşma çabası içinde kalıyor. İzleyiciler de haliyle kaliteli içeriklerin keyfini sürüyor. Televizyon, radyo gibi yayın araçlarının yerini alması da bu yüzden. Youtube’a başlamak için geç kaldım diye düşünmeyin. Geç başlamak hiç başlamamaktan daha iyidir.